(ateliere online/onsite)
Deadline înscrieri: 11 septembrie 2022
Nr. ateliere: 14
Nr. de ore totale de curs: 42
Nr. locuri disponibile: 10
Perioadă desfășurare: 16.09 – 20.10, în zilele de vineri și în weekenduri
Participare gratuită
Profesor coordonator: Celina Nițu, actriță și regizor de teatru.
Atelierul se construiește în jurul unui tip de artă puternic, real și personal, transpus în practici de performance și documentare, de lărgire a orizonturilor culturale și dezvoltare personală. Cursurile presupun o experiență multidisciplinară, realizată în straturi de: studiu, practică și punere în scenă. Atelierul încurajează creativitatea, individualitatea, exprimarea liberă, lucrul în echipă și manifestarea artistică urmărind coordonatele practicilor de teatru documentar.
Acțiunile cursului
Pornind de la amintirile/ experiențele participanților va fi realizat un spectacol de tip performance, cu durată de 60 de minute, compus din 10 monologuri, scrise de cursanți sub îndrumarea coordonatorului.
Folosind memoria afectivă, participanții vor explora episoade din trecutul lor trăite în niște puncte iconice din Brașov, pe care apoi, le vor integra în cadrul monologurilor scrise sub îndrumarea îndrumătorului de atelier.
La finalul celor 42 de ore de curs, aceștia vor participa și reprezenta momentele (monologurile) pregătite, în cadrul unui performance, într-un spațiu public reprezentativ din Brașov.
Ce e teatru de tip verbatim?
Cunoscut sub mai multe denumiri: teatru documentar, docudramă, docuficțiune, teatru verbatim, teatru bazat pe realitate, teatrul martorilor, teatru de investigaţie, teatru non-ficţional, acest tip de teatru are la bază o întâmplare, un caz real, care a fost înregistrat sub formă de articole, cronici, transcrieri, interviuri, biografii ș.a.
Produsul final: o reprezentație publică
Atelierul de teatru are drept scop punerea în scenă a unei reprezentații de tip performance care are la bază tehnicile teatrului documentar de tip verbatim, precum și de a-i ajuta pe cursanți să asimileze o serie de informații de natură istorică, socială (antropologică) și culturală despre orașul natal, Brașov. Intervenția are rolul de a sublinia importanța spațiului urban în care locuiesc participanții și reactivarea unor locuri importante pentru ei sau pentru generațiile anterioare, respectiv pentru părinții sau bunicii lor.
Înscrierea la atelier se face prin completarea formularului de mai jos.
Participanții la atelier trebuie să fie prezenți în Brașov pe parcursul lunilor septembrie și octombrie.
INFO profesor:
Celina Nițu este absolventă a Masterului de Regie de Teatru la U.N.A.T.C. Este actriță și regizor de teatru și are o experiență de peste 17 ani vechime în lucrul cu tinerii. Colaborările profesionale includ și componenta axată pe educație non-formală de mentor & coach.
Pentru înscrieri 2023 click aici