Nr. ateliere: 13 (teoretice și practice)
Nr. de ore totale de curs: 46
Nr. locuri disponibile: 10
Perioadă desfășurare: septembrie – octombrie
Prof. coordonator: Daniela Apostol și Anca Grădinariu
Participare gratuită
Despre atelier:
Cea de-a doua ediție a Be-Brașov își invită participanții la o călătorie de învățare, amintire și redare a arhitecturii Brașovului. Atelierul de film documentar al programului este creat ca o formă de recuperare a memoriei orașului prin intervenția cursanților.
Atelierul ghidează cursanții în realizarea propriului minidocumentar – o suprapunere a arhitecturii personale și arhitecturii orașului. Rezultatul final îl reprezintă un puzzle compus din materialele tuturor participanților: un mix de viziuni, amintiri, istorii personale și lecții subiective despre arhitectura Brașovului.
Ca instrument de lucru, cursanții vor primi o un set de obiective (cameră), ce se atașează telefoanelor personale, cu care vor realiza materialele video. Materialul filmat pe parcursul cursului (brutul) va fi montat și prelucrat împreună cu mentorul și un editor de film (regizor de film documentar).
Pe parcursul celor 46 de ore (1) veți atinge noțiuni de storytelling, estetică în documentar, narațiune spusă prin imagini și (2) veți participa la vizionări de film și veți parcurge studii teoretice îmbinate cu discuții despre modul de realizare al filmelor și despre impactul lor final.
Coordonate de explorat:
• dobândirea cunoștințelor fundamentale în storytelling non ficțional; • exersarea abilităților de bază necesare producției de film documentar: producție, cercetare, scriere de scenariu, interviuri, operatorie, înregistrare sunet și montaj; • dobândirea cunoștințelor de istorie a filmului documentar, cu accent pe limbajul filmului, tehnici, estetică, structură, etică etc. • dezvoltarea abilităților de lucru în echipă, exersarea sensibilității și a gândirii critice.
Cine poate participa?
Atelierul este deschis tuturor participanților cu interese în dezvoltarea capacității de exprimare artistice, a învățării mecanismelor de producție de film documentar, celor care privesc cu interes către arhitectură și cinematografie, tinerilor adolescenți la începutul vieții artistice, persoanelor care caută să se exprime creativ sau să învețe cum să o facă.
Ce presupune participarea?
Înscrierea la atelier se face până pe data de 07.09.2023, ora 23:59 prin completarea formularului de mai jos.
Participanții la atelier trebuie să fie prezenți în Brașov în cadrul programului de activități pe parcursul lunilor septembrie și octombrie, în zilele de weekend.
Despre profesor: Apostol Daniela și Anca Grădinariu
Apostol Daniela este regizor de film documentar.În 2010 a inițiat docuart.ro, platformă culturală de educație cinematografică. Este inițiatoarea mai multor proiecte dedicate promovării și revitalizării documentarului românesc, nu doar în București, ci și la nivel national.
Se preocupă de educația cinematografică și a fotografiei documentare, astfel încât a lansat Academia Docuart – școală de film documentar integrând cursuri de estetica și filosofia imaginii – și a susținut în cadrul asociației ateliere de film și fotografie adresate liceenilor, din aceeași dorință de a sensibiliza gustul generației tinere pentru produse culturale.
Anca Grădinariu este jurnalist, scenarist de televiziune şi organizator de festivaluri de film. A absolvit secţia de scenaristică şi critică de film de la UNATC. Din 1997, scrie despre cinema şi cultură populară pentru majoritatea ziarelor şi revistelor importante din România. A fost unul din membrii fondatori ai revistei Re:publik. A semnat mai multe scenarii pentru seriale de televiziune, printre care și versiunea românească a serialului În derivă (In Treatment), produs de HBO România.
Perioada pentru înscrieri s-a încheiat