(ateliere online/onsite)
Deadline înscrieri: 11 septembrie 2022
Nr. ateliere: 15 (3 teoretice, 12 practice)
Nr. de ore totale de curs: 60
Nr. locuri disponibile: 15
Perioadă desfășurare: 16.09 – 20.10 (în weekenduri).
Participare gratuită
Profesor coordonator: Mirona Radu, profesor coordonator, artist vizual și regizor de film
De ce fotografie documentară:
Fotografia documentară este un observator care spune povești, relatează întâmplări, atrage atenția sau manipulează, ajută și sprijină la documentarea societății, inclusiv la consolidarea identității la nivel personal, comunitar, social etc.
Spre deosebire de fotojurnalism, care se concentrează pe evenimentele de ultimă oră, sau de fotografia de stradă care se concentrează în întregime pe un moment interesant al vieții obișnuite de zi cu zi, fotografia documentară se concentrează pe o problemă continuă (sau o poveste). Este un tip de fotografie care surprinde un moment al realității, pentru a transmite un mesaj semnificativ despre ceea ce se întâmplă în lume, fotograful integrând conștient elementele sociale și cele estetice. În plus, cursurile se vor concentra și asupra elementelor de fotocompoziție și teoria culorilor, cu scopul de a dezvolta sensibilitatea și capacitățile de expresie prin intermediul fotografiei ale participanților.
Obiectivele cursului:
• Cromatică: temperatura de culoare; culorile de baza; culorile complementare; fotografia color si alb negru.
• Cadrul imaginii: încadrări și unghiul în fortografie: cadrul fotografic; linii și puncte forte; prim planul; punctul de statie; zona de aur; organizarea în adâncime a imaginii; perspectiva; compozitia (punctele forte; crearea dinamicii; simbolistică);
• Prelucrare foto: format foto; supraexpunerea; contrastul;
La finalul atelierului, cursanții vor realiza mai multe serii de fotografie documentară cu cele mai importante obiective turistice din orașul Brașov
Înscrierea la atelier se face prin completarea formularului de mai jos. Participanții la atelier trebuie să fie prezenți în Brașov pe parcursul lunilor septembrie și octombrie.
Produs special: Instalație documentară
Pe lângă fotografiile realizate de cursanți pe parcursul celor 15 ateliere, elevii vor fi invitați să aducă din arhiva familiei 3 fotografii care să reprezinte 3 generații, (bunici, părinți și ei însuși) realizate în orașul Brașov pentru realizarea unei instalații foto.
Instalația își propune pe de-o parte să facă o punte emoțională trans-generațională și pe de altă parte urmărește transformările orașului pe parcursul a trei generații. Instalația este participativă și multidisciplinară și va avea două layere: fotografie și muzică.
Expoziția și instlația de fotografie va fi curatoriată de crititicul de artă, Ana Negoiță, împreună cu studenți doctoranzi CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii.
INFO profesor
Mirona Radu are studii vizuale, un masterat în Management Creativ în Noile Media (Kieslowski Film School, Polonia) și experiență în dezvoltarea și implementarea proiectelor interculturale, iar din 2021 este fondator și director al Film O’Clock International Festival. A expus ca fotograf în expoziții personale și de grup în Italia, Belgia, Franța, Lisabona, Ucraina, Turcia, Moldova.
Pentru înscrieri 2023 click aici